EUG 2022: Odbojkašice Sveučilišta u Zagrebu osvojile broncu

Brončanu medalju na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu osvojile su i odbojkašice Sveučilišta u Zagrebu. Na jakom turniru s 19 ekipa upisale su samo jedan poraz te ostvarile povijesni rezultat. 

Prvenstvo su započele protiv Sveučilišta u Valenciji, ekipe koja dobro došla za ‘osjetiti teren’ i ‘probiti led’. Odličan u napadu bio je trio Barić, Pantelić, Tomić, koje su i osvojile većinu poena svoje ekipe za prvu pobjedu na turniru od 3:0. Već drugi susret izgledao je potpuno drugačije protiv odbojkašica sa Sveučilišta sportskih znanosti u Mađarskoj. Dobro otvaranje utakmice donijelo je prednost u početku od 1:0 u setovima, no protivnice nisu dopustile nikakvo opuštanje. Drugi i treći set pripao je njima, iako neizvjesni do samog kraja (21:25, 22:25), nakon čega je našim djevojkama trebalo hitno buđenje. Uspjele su u tome u četvrtom setu, kojeg osvajaju s 25:18, a onda i privele utakmicu uspješno kraju s posljednjim nadasve neizvjesnim setom (17:15). Druga pobjeda na kontu.  

Treća utakmica skupine spojila ih je s predstavnicama Ukrajinskog državnog sveučilišta. Načuju cure kako imaju oni u svojim redovima kvalitetne djevojke, možda čak i reprezentativke te visoku uspješnost u svakom sportu u kojem su se natjecali na ovim Igrama. To je značilo samo jedno - djelovati se moralo na terenu, ali i na tribinama. Cure su svoj posao odradile majstorski i pokazale kako je strah bio nepotreban. S druge strane, rekviziti su od žara navijača stradali pri prvom korištenju (što ne znači da se nisu koristili i dalje). Sve u svemu, lagana pobjeda 3:0 i siguran prolaz u polufinale. Tamo ih je čekala izrazito teška prepreka u vidu odbojkašica Sveučilišta u Bologni, inače aktualnih europskih prvakinja koje su u Lodz došle obraniti titulu (te u tome uspjele). Dobro su se držale zagrebačke odbojakšice u prvom setu predvođene fantastičnom Doris Barić te ga protivnice osvajaju tijesno s 24:21. U nastavku Doris ostaje usamljena u napadu, a protivnice ubacuju u veću brzinu za identična dva seta 25:14, 25:14 i prolaz u finale.. 

Posljednji ispit bio je na sve ili ništa, jer je nagrada brončana medalja i slavlje. S druge strane mreže protivnice sa Sveučilišta u Granadi, djevojke koje su do borbe za broncu također stigle samo s jednim porazom, onim od Sveučilišta u Veneciji, drugim finalisticama. Utakmica je bila dostojna borbe za postolje - prvi set dobile su Zagrepčanke, drugi Španjolke, s 26:24 treći su osvojile naše pa opet protivnice i susret je na kraju otišao u peti set. Duža klupa te više snage i koncetracije (i naravno - bolji navijači) presudili su da treće mjesto na turniru osvoje odbojkašice Sveučilišta u Zagrebu. Bravo na bronci, djevojke!

Pročitajte još i što ispred odbojkaške ekipe kaže njihova ponajbolja igračica, Doris Barić: “Cjelokupni dojam na EUG 2022 Lodz je - više od očekivanog. Odbojkaška ekipa ostvarila je 3. mjesto od ukupno 19 ekipa, i time dokazala da možemo konkurirati itekako jakim ekipama. Konkurencija je bila jaka, a obzirom na ždrijeb u kojem smo se našle i polufinala protiv Sveučilišta u Bologni (kasnije zaslužene prvakinje), maksimalan moguć rezultat bio je borba za broncu. Ponosna sam na ekipu i cijelo sveučilište, navijače koji su nas bodrili s tribina i navijali za naše pobjede. Lijepo je bilo vidjeti da smo u Poljskoj bili kao jedno - od igre na terenu, navijanja na tribinama, do druženja nakon sportskih aktivnosti. Zajedništvo smo pokazali već na otvorenju, gdje smo, koliko god da se mi svi međusobno ne poznavali, ljudima pokazali našu sreću i zadovoljstvo što smo došli u Poljsku predstavljati svoju državu.”

Na YouTube kanalu EUG2022 možete vidjeti nastup za brončanu medalju naših djevojaka, a galeriju s natjecanja pogledajte ovdje
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave