Svečano otvorene FISU Svjetske zimske sveučilišne igre Lake Placid 2023!

U Olimpijskom centru Lake Placid, FISU Svjetske zimske sveučilišne igre službeno su otvorene svečanom ceremonijom. Svečanost je održana na kultnom klizalištu ‘Čudo na ledu’. proslavljenom tijekom Zimskih olimpijskih igara 1980. godine.

Bogato kulturno naslijeđe i raskoš amaterskog sporta prikazani su tijekom otvaranja 31. po redu Zimske Univerzijade, a ceremonija je uključivala pozdrave Oneida indijske nacije te Saint Regis Mohawk plemena, elegantne izvedbe na ledu, prisege sportaša i dužnosnika te paljenje jedinstvenog kotla bez plamena. Dvosatna ceremonija otvorenja bila je prožeta nastupima učenika baletne škole Joffrey, Američkog ledenog kazališta te profesionalne klizačice Angele Kim i aerialista Pawela Walczewskog.

Igre je službeno otvorila guvernerica Kathy Hochul, pozdravljajući gotovo 1500 studenta sportaša okupljenih s više od 540 sveučilišta i 46 zemalja. "Budući da je sjever New Yorka poznat kao globalna destinacija za zimske sportove, ne mogu zamisliti bolje mjesto od Lake Placida za domaćina FISU Svjetskih sveučilišnih igara 2023. New York je spreman ugostiti sportaše i gledatelje iz cijelog svijeta u našoj državi. Želim svu sreću natjecateljima i zahvaljujem FISU-u, organizacijskom odboru i partnerima na svim razinama vlasti što su dali podršku da ovaj događaj bude moguć. Neka Igre počnu!”, poručila je guvernerica.

Prisegu sportaša predvodio je umjetnički klizač Ting Cui, student na Sveučilištu Middlebury u Vermontu, a prisegu dužnosnika obavio je Tim Burke, četverostruki olimpijski biatlonac koji Lake Placid zove domom.  


 

Zimska Univerzijada Lake Placid 2023 trajat će od 12. do 22. siječnja, a natjecanja u 12 zimskih sportova i 85 događaja održat će se diljem sjeverne regije države New York, uključujući Lake Placid, Wilmington, Saranac Lake, Potsdam, Canton i North Creek. Hrvatski akademski sportski savez u dalekom SAD-u nastupit će s jednim predstavnikom - Markom Skenderom u nordijskom skijanju.

Jedanaestodnevni događaj simbol je predanosti države New York koja je za ovu prigodu modernizirala olimpijska borilišta u Lake Placidu, kao i skijaške centre na planini Whiteface, Wilmington te planini Gore, North Creek. Organizatori su također prisegnuli biti primjer drugima te smanjiti utjecaj događaja na okoliš korištenjem obnovljive izvore energije, održivijeg lanca opskrbe, kao i rigiroznog programa recikliranja. Čak je umjesto plamena univerzijade simbol ovogodišnjim igrama 3.6 metara visoka skulptura, osvijetljena LED svjetlima bez otvorenog plamena. Izrađena je od ugljičnog čelika, gornji rubovi prikazuju siluete Visokih vrhova, a ima i vrpcu s izrezima piktograma za zimske sportove iz programa kroz koja ide svjetlo. 

Studentima je toplu dobrodošlicu poželio i Leonz Eder, vršitelj dužnosti predsjednika FISU-a: “Nakon nekoliko godina globalne pandemije, konačno se ponovno susrećemo ovdje u Lake Placidu. Mladi u svijetu teško su patili u ime općeg dobra i globalne populacije. Vidjeti ih okupljene ovdje posebno je emotivan trenutak,pa će ove Svjetske sveučilišne igre biti doista svečana prigoda, posebice nakon otkazivanja Luzerna 2021. Lake Placid poseban je grad koji je stvorio legende i nasljeđe koje traje. No, naslijeđe je dar koji nosi i težinu odgovornosti. Zato sam ponosan što će Lake Placid također biti domaćin konferencija i inicijativa koje propitkuju odnos između zimskih sportova i klimatskih promjena.”

FISU Svjetske sveučilišne igre 2023  završit će 22. siječnja ceremonijom zatvaranja. 

Izvor i fotografije: FISU

 

 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave