Hrvatski akademski sportski savez bio dio tematske sjednice Hrvatskog sabora "Edukacija volontera u sportu".

Zagreb, 22. veljače – Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora održao je danas sjednicu posvećenu temi edukacije volontera u sportu te njihovoj važnoj ulozi u cijelom sustavu sporta na svim razinama.

Ispred Hrvatskog akademskog sportskog saveza na sjednici su bili glavni tajnik Nikola Vincetić, sportska direktorica Jelena Matešić, stručna suradnica za volontere Ivana Aničić te predstavnik nadzorne komisije Dubravko Ižaković. Osim HASS-a, nazočni su bili i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, voditeljica službe za sport Ministarstva sporta i turizma Adela Čuljko, predstavnik Paraolimpijskog odbora Damir Juren, voditeljica odjela za sport Hrvatskog školskog sportskog saveza Ivana Orlić, glavna tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba Suzana Šop te Lidija Petrinović, profesorica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Ivana Aničić ujedno je predstavila volonterski program HASS-a koji vodi dugi niz godina, kao i najznačajnije događaje na kojima su naši volonteri djelovali poput Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 godine (1500 volontera), UniSport Finals, razna europska i svjetska sveučilišna prvenstva te događaji u organizaciji drugih nacionalnih saveza (Europsko vaterpolsko prvenstvo 2022. i 2024., Svjetsko rukometno prvenstvo 2018., Europsko karate prvenstvo 2021., 100 milja Istre, Zagreb Advent Run i drugi).  Predstavljena je i UniSport ViLA - volonterska i leadership akademija koja je u prethodnoj akademskoj godini doživjela svoje prvo izdanje. 

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog saeora dr. sc. Vesna Vučemilović rekla je: “Lijepo je kad smo sportski prvaci u nečemu, ali sve to počinje od naše baze. Od klubova, lokalnih sredina i svih onih koji vrijedno rade u svojim lokalnim zajednicama, koji imaju volje, ali ne i potrebita znanja. Mi moramo naći način kako da im pomognemo i olakšamo da sve funkcionira na najbolji mogući način.”

Volontiranje u sportu pruža mogućnost stjecanja vještina koje se primjenjuju i u drugim segmentima života, kao što su timski rad, asertivna komunikacija, uspješnije rješavanje problema, kvalitetnije planiranje i upravljanje zadacima i organizacijom. U sustavu sporta volonterstvo zauzima vrlo važno mjesto. Volonteri osnivaju sportske klubove i njima upravljaju, a krovne sportske organizacije na volontere se oslanjaju u organizaciji najvećih sportskih priredbi. 

Drago mi je da smo kao Hrvatski akademski sportski savez, upravo zahvaljujući gospodinu Krajaču, u posljednjih godinu dana intenzivinirali suradnju s Hrvatskim olimpijskom odborom te smo baš nedavno potpisali memorandum o suradnji u kojem je jedna od kljupčnih tema upravo volonteri u sportu. Kolegica Ivana predstavila je sve naše aktivnosti u kojima volonteri imaju mogućnost edukacije, rasta i razvoja, a najveće u bliskoj budućnosti biti će Europske sveučilišne igre 2028 za koje smo trenutačno u kandidaturi. Izračunali smo da će volonteri imati prilike za pola milijuna volonterskih sati te ekonomsku učinkovitost od 3 milijuna eura”, zaključio je glavni tajnik HASS-a Nikola Vincetić.

Cijelu sjednicu moguće je pogledati u videu na YouTube kanalu.  

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave