Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dala podršku organizaciji Europskih sveučilišnih igara 2028. u Splitu

Pred polazak u portugalski Aveiro, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primila je danas u Zgradi ministarstva predstavnike Hrvatskog akademskog sportskog saveza te, zajedno s Vladom Republike Hrvatske, dala podršku Hrvatskom akademskom sportskom savezu za isticanje kandidature za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Splitu.

Europske sveučilišne igre najveći su multisportski događaj u 2028. godinu u Europi. Očekuje se dolazak više od 5.500 studenata sportaša, s 400 europskih sveučilišta te iz 45 europskih zemalja, a natjecat će se u više od 20 sportova. Iako je grad domaćin Split, Igre će se odvijati u ukupno 11 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije. 

Ekonomski i društveni učinci organizacije Europskih sveučilišnih igara u Splitu stoga svrstavaju ovu manifestaciju u visoko isplativ projekt za naše društvo. Ukupni mjerljivi ekonomski doprinos viši je od 22 milijuna eura po trenutnim cijenama te uključuje procjenu turističke potrošnje sudionika, volonterski rad, zapošljavanje ljudi uključenih u organizaciju, opremu, infrastrukturu i PDV trošak. Višestruki ekonomski i društveni učinci neće biti samo kratkoročnog karaktera - puno važniji su društveno pozitivni učinci koji će se najviše očitovat kroz prateće infrastrukturne projekte koji ostaju kao trajno nasljeđe Igara u Splitu i nakon 2028. godine. 

Izbor za domaćinstvo održati će se u Aveiru (Portugal) te će odluka biti donesena 20.04., a osim Splita u konkurenciji Manisa (Turska) i Granada (Španjolska).
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave