Održana posljednja dva susreta UniSport ViLA-e!

Drugi teorijski dio UniSport volonterske i leadership akademije obilježila su zanimljiva predavanja, odlična pitanja sudionika i diskusije koje su dodatno osnažile sudionike u njihovom angažmanu u sportskoj zajednici.

Renata Zinnatullina – Guest menagement na velikim sportskim natjecanjima

Drugi dio programa započeo je predavanjem Renate Zinnatulline, iskusne sport event menadžerice s više od 10 godina iskustva u organizaciji međunarodnih sportskih događaja.

Renata je podijelila svoje bogato iskustvo rada na brojnim velikim sportskim manifestacijama poput FIFA Svjetskih prvenstava i Phygital Games of the Future, ističući ključne vještine i izazove u vođenju takvih projekata. Njezina strast i predanost sportskoj organizaciji jasno su inspirirale sudionike, pružajući im dublji uvid u kompleksnost sportskog menadžmenta i organizacije događaja.

Osim toga, Renata je objasnila kako je izgledao njen put od volonterke do organizatorice velikih sportskih natjecanja, ali i potaknula sudionike na prijavu za volontiranje ili posao u jednom od većih sportskih natjecanja koja slijede u nadolazećim godinama.

Marianna Pikul – Kako planirati, napisati i provesti EU projekt?

Nakon Renatinog predavanja, uslijedilo je predavanje Marianne Pikul, koja je podijelila svoje iskustvo u sportskim sveučilišnim aktivnostima i volontiranju.

Pikul je istaknula važnost dugoročnog angažmana u sportskim organizacijama te prednosti sudjelovanja u međunarodnim projektima poput Erasmus+. Objasnila je svoje iskustvo prijave projekata, a time naglasila važne točke na koje je bitno obratiti pažnju prilikom pisanja istih.

Ovu je edukaciju dodatno objasnila i na konkretnom primjeru. Naime, u dogovoru s koordinatoricama volontera i organizatora Europskog sveučilišnog prvenstva u Combatu 2023., koje se održalo u Zagrebu, prijavljeno je nekoliko poljskih volontera kako bi pomogli u stvaranju prvenstva. Njihov je dolazak i boravak bio financiran upravo preko Erasmus+ projekta kojeg je pisala, prijavila i provela Marianna. Njezina priča o volontiranju na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu 2022. godine dodatno je naglasila važnost međunarodne suradnje i razmjene iskustava u sportskoj zajednici.

Ivan Kaselj – 4 Healthy Academic Society i FISU Forum 2024.

Završno predavanje dana održao je Ivan Kaselj, stručnjak za međunarodne odnose i diplomaciju s bogatim iskustvom u vođenju sportskih projekata. Kroz svoj rad u Hrvatskom akademskom sportskom savezu i angažman na raznim sportskim manifestacijama, Kaselj je demonstrirao važnost stručnosti i multikulturalne komunikacije u sportskom menadžmentu.

Na specifičnim primjerima, objasnio je svoju ulogu u HASS-u – predstavio je projekte kojih je voditelj i u ulozi organizatora, 4 Healthy Academic Society konferencija i FISU Forum 2024. koji će se ove godine održati u Zagrebu. Osim toga, razmjenio je svoje volontersko, ali i profesionalno iskustvo rada u sveučilišnom sportu, a njegova otvorenost i zanimljivost prezentacije svakako su pomogli u stvaranju ugodne diskusije na različite teme.Odgovore na pitanja kako su mediji utjecali na sport ili, pak, kako je sport utjecao na medije, zašto je važno izgraditi osobni brend te što nas čeka na Finalsima u Poreču, dobili smo na zadnjem susretu naše UniSport ViLA-e akademije. Susret je održan u subotu 27.4., u posljednjem online obliku s dva gosta predavača – Dražen Maleš i Fran Peterlin.

Uvertiru u susret, započela je naša Anja Gelo, pružajući ključne informacije o volontiranju i  samom događaju Finalsa koji se će se održati od 28.5. do 2.6.2024. godine u Poreču. Pored Finalsa, također je predstavljen i FISU forum 2024, na kojem se naši polaznici, kao i svi zainteresirani, mogu pridružiti dajući svoj doprinos i pomažući u njegovoj organizaciji. Isti će se održati u Zagrebu od 27.8. do 31.8.2024.godine.

Dražen Maleš – simbioza medija i sporta

Kao dugogodišnji suradnik s iskustvom u medijima i sportu, a trenutni asistent na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Dražen Maleš, održao je predavanje na temu Medijskog menadžmenta na sportskim događajima. Od pionirskih dana sporta do njegove neizostavne uloge u suvremenom društvu, Dražen je istaknuo važnost sporta i njegovu sveprisutnost u javnom prostoru. Obuhvatio je različite platforme koje doprinose popularizaciji sporta, posebno ističući ulogu sportskog novinarstva te istaknuo kako je sportski žargon, zapravo, postao dio naše svakodnevnice, a da toga nismo ni svjesni. Zaključno, naglasio je svijest sporta i medija o njihovoj međusobnoj ovisnosti opisujući to promjerom punog sastava od jedanaest Modrića koji mogu biti na terenu, ali ako taj teren nije popraćen medijima, ono će i dalje ostati zatvorena priča, neispričana društvu.

Fran Peterlin – od sportaša do poduzetnika

Bivši odbojkaš s bogatom inozemnom i reprezentativnom karijerom, Fran Peterlin, podijelio je svoje iskustvo koje ga je dovelo do osnivanja popularne sportske agencije Upgrade. Ističući da je sport danas postao biznis, htjeli mi to ili ne, važno je „napraviti priču od sebe“, upravo zbog svojstvene promocije, promocije kluba i jačanja osobne sportske karijere. I sam je počeo od osnutka instagram stranice na koju je poslao poziv za pridruživanje vlastitoj branding akademiji, privlačeći tako prve klijentea pa sve do danas kada ima agenciju za spotaše i sportašice željnih jačanja svoje karijere. Shodno tome, Fran je sudionicima naznačio kako je bitno pričati o onome što radimo, posebno naglašujući volontiranje te istaknuvši uvjerenje da će se uloženi napori prije ili kasnije isplatiti.

Završne riječi na ovom putovanju, uputila je naša Anja Gelo, dodjeljujući sudionicima akademije projektne zadatke koji će ih pripremiti za volontiranje na Finalsima. Isto tako, najavljena je medijska radionica u svibnju kao pečat na današnji susret čija je poruka važnost storytellinga o onome što radimo, gdje smo i što jesmo. Kroz četiri susreta ove akademije, sudionici su imali priliku čuti inspirativna predavanja, uživati iskustva od strane brojnih stručnjaka i hvalevrijednih sportaša te spoznati važnost volontiranja u svijetu sporta. Nakon skretanja s autoceste, uključujući se na put prema Istri, Anja sudionicima upućuje završni pozdrav: „Vidimo se u Poreču!“ 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave