Zadar će 2027. biti centar europske sveučilišne košarke - najavljeno na konferenciji za medije

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027. godine, a tim povodom, danas je u rektoratu Sveučilišta održana konferencija za medije.

Medijima su se obratili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić,  predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić,  predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru i dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza doc. dr. sc. Tonći Jerak, voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport, izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković te direktorica Turističke zajednice Grada Zadra Iva Bencun.

Ovaj događaj za naše je Sveučilište velika stvar, to je na neki način i priznanje cijeloj našoj ustanovi, posebno Centru za studentsku tjelovježbu i sport, ali i samim studentima. Sport je jako važna aktivnost i fenomen koji bi trebao obuhvatiti sve naše studente. U košarci je od izuzetne važnosti timski rad, što je od značaja studentima kasnije u životu – kada se ostvaruju kroz različite znanstvene aktivnosti, rekao je rektor Sveučilšta u Zadru Josip Faričić.

– Veseli me čvrsta suradnja između Sveučilišta i Grada Zadra koja se prenijela i na sport. Ovisnost i ljubav prema košarci zahvatilo je i zadarsko Sveučilište. Vjerujem da će se 2027. godine u dvorani Krešimir Ćosić igrati vrhunska studentska košarka, kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

– Zadar je ime koje nešto znači u europskoj košarci, grad je atraktivan, priprema kandidature je bila odlična i teško ju je bilo odbiti. Sveučilište radi odlične stvari oko organizacije sportskih događaja na nacionalnoj razini, gospodin Jerak je dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i znamo da će sve što organizira biti jako dobro te će sudionici otići sretni. Imamo tri godine za pripremu, ovo je platforma koju treba iskoristiti na pravi način da se studenti upoznaju s gradom i sa sobom odnesu lijepe uspomene, rekao je predsjednik HASS Haris Pavletić, dodajući kako je Zadar dobio domaćinstvo iz prve, dok se Bologna morala triput kandidirati dok nije dobila organizaciju prvenstva 2025. godine.

Kao jedan od aduta u kandidaturi Jerak je izdvojio izvrsnu sportsku infrastrukturu, odnosno Dvoranu Krešimir Ćosić u kojoj će se igrati sve utakmice. Predviđeno je sudjelovanje 32 ekipe, po 16 muških i ženskih ali s obzirom na prve reakcije moglo bi ih biti i po dvadesetak. Svečano otvaranje bit će na Forumu.

– Krajem studenog prošle godine kad je izašao natječaj kandidirali smo se, bili presretni kad smo dobili vijest da su nas izabrali za domaćina Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci. Očekujemo dolazak igrača koji igraju prvu i drugu ligu u svojim nacionalnim prvenstvima, a mi ćemo biti pravi domaćini i organizirati najbolje Europsko prvenstvo dosad, i to na visokoj razini. Nadam se da ćemo Sveučilište u Zadru i Grad Zadar predstaviti u najboljem svjetlu. Oko 150 osoba bit će uključeno u organizaciju natjecanja, kazao je Tonći Jerak, predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru i dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

Voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković iznijela je dosadašnja pozitivna iskustva organizacije natjecanja na kojima su sudjelovali sportaši iz SAD-a, Litve, Češke, Poljske i brojnih drugih europskih zemalja. Istovremeno su se zadarski studenti-sportaši okitili brojnim medaljama, pa su tako djevojke tri puta bile državne prvakinje u košarci 3 na 3, košarkaši su trofejni u domaćim i međunarodnim natjecanjima.

– Prvo smo  hrvatsko sveučilište koje je primijenilo pravilnik o studiju sportaša, pa naši studenti mogu uskladiti obveze u sportu sa studijem. Ove godine imamo dva košarkaša koji redovito studiraju i igraju prvu košarkašku ligu, istaknula je Ivković.

Direktorica TZ Iva Bencun pohvalila je one koji su radili na dobivanju organizacije natjecanja te istaknula uvjerenje kako će se uspjeti organizirati smještaj, budući da će Zadar do tada dobiti nove hotele, hostele i objekte u privatnom smještaju, te kako će se s ovog događaja poslati lijepe slike u svijet.

Izvor: Sveučilište u Zadru, noviradio.hr
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave