UniSport Finals - Kruna nacionalne sveučilišne sportske sezone

Završnica državnih sveučilišnih prvenstava u futsalu, košarci, odbojci, šahu i tenisu, UniSport Finals 2019.,  održana je od 17. do 19. svibnja u Rovinju, a na njoj su sudjelovali reprezentativci deset hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, odnosno Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišta Sjever, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Vukovaru i Veleučilišta VERN'. Petstotinjak studenata sportaša, koji su do mjesta na završnici došli izborivši se kroz prethodne faze natjecanja, borilo se za prestižnu titulu nacionalnog sveučilišnog prvaka u prethodno nabrojanim sportovima za aktualnu akademsku godinu.  

Najvećim brojem odličja - njih deset, odnosno po jednim u svakom sportu za obje konkurencije – može se podičiti reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu. Zagrebački sveučilištarci osvojili su zlata u futsalu (m, ž), košarci (m) i tenisu (ž), dok su srebrna odličja osvojili u odbojci (m, ž), šahu (m, ž), košarci (ž) i tenisu (m). Po dva zlata osvojile su ekipe Sveučilišta u Osijeku (odbojka m, šah ž) i Sveučilišta u Rijeci (odbojka ž, šah m), a jedno zlato pripalo je Sveučilištu u Splitu (košarka ž) i Tehničkom veleučilištu u Zagrebu (tenis m).

„Ovo je iz godine u godinu jedan veliki spektakl. Ovdje dolazi krema sveučilišnog sporta i činjenica da smo mi na vrhu ovog puta je nešto najljepše što nam se dogodilo u jako puno vremena.“ – rekao je Luka Davidović, kapetan futsal reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu.

Osvajanjem ovogodišnje titule nacionalnog sveučilišnog prvaka, reprezentacije hrvatskih sveučilišta i veleučilišta ostvarile su pravo za nastupom na najvećoj smotri europskog sveučilišnog sporta, kojoj su Zagreb i Rijeka bile domaćin 2016., a koja će se 2020. godine održati u Beogradu, Europskim sveučilišnim igrama.

„UniSport Finalsi su kruna sveučilišne sportske sezone i za razliku od drugih sveučilišnih natjecanja, osim što postoji socijalni aspekt druženja, podrazumijevaju visoku razinu sportske izvedbe, koja ih realno izdiže od sličnih studentskih natjecanja. U najpopularnijim sportovima na završnici se okupljaju i najbolje studentske ekipe, odnosno značajan broj igrača prvih liga koji su ujedno i studenti, kao što imamo primjer u futsalu. Ove smo godine još jednom vidjeli da sveučilišni sport može biti nositelj kvalitete i izvrsnosti u nizu sportova u RH, što će kroz sljedećih par godina sigurno rezultirati s još nekoliko sveučilišnih klubova, koji će u različitim sportovima, u nacionalnom sustavu natjecanja pokazivati rezultate na zavidnoj razini“ – rekao je dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Toni Gamulin.

Inače, u kalendaru HASS-a za aktualnu akademsku godinu, još nas očekuju državna sveučilišna prvenstva u nogometu, rukometu, stolnom tenisu, košarci 3x3, odbojci na pijesku i badmintonu, a tijekom ljetnih mjeseci, fokus hrvatskog sveučilišnog sporta usmjeren je na 30. Ljetnu Univerzijadu koja će se od 3. do 14. srpnja održavati u Napulju te zagrebačko domaćinstvo europskim sveučilišnim prvenstvima u rukometu na pijesku te borilačkim sportovima.

Izvor: Universitas / Hrvatske sveučilišne novine (05/2019)


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave