Najavljen spektakularni veslački vikend u Splitu!

SPLIT, 26. travnja 2016. Na konferenciji za novinare, koja je održana u utorak, 26. travnja u prostorijama splitske Galerije Meštrović, predstavljen je program ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja Međunarodne veslačke regate „Sveti Duje“. Ovaj tradicionalan događaj, koji se već petnaestu godinu odvija u sklopu proslave dana grada Splita i ove će godine okupiti slavne veslačke ekipe sveučilišta Oxford i Cambridge. Jubilarni karakter regate je iskorišten i za potpisivanje sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog veslačkog kluba „Gusar“.

„Regata je druga najbolje ocijenjena manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji - odmah nakon Ultre – što naglašava njeno dugogodišnje etabliranje kao spoja sporta i turizma, a to privlači goste i daje jednu promotivnu snagu s naglaskom na englesko tržište. Ove godine imamo 35 osmeraca – 15 sveučilišta u muškoj i 12 u ženskoj konkurenciji, kao i tri osmerca legendi, a tolika količina ekipa je u veslanju rijetka pojava. Ono što nas izdvaja od ostalih je svakako nastup prvih ekipa Oxforda i Cambridgea. Mi vjerujemo kako će vrijeme biti u duhu pjesme 'pretežno vedro', a dočekati prijelaz iz travnja u svibanj je svakako idealan pod vedrim splitskim nebom za vrijeme 'Lighthouse disca' na gatu Sv. Nikole.“ – rekao je direktor Regate Sv. Duje, Toni Gamulin.

Ovogodišnji program regate koncipiran je na način da je subota rezervirana za kvalifikacijske utrke i finala međunarodne utrke sveučilišnih osmeraca u Spinutu, dok će se u nedjelju na splitskoj rivi sučeliti ekipe legendi Oxforda, Cambridgea i Splita.

Pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu grada Splita, Hrvoje Akrap, osvrnuo se na organizacijske izazove i istaknuo: „Regata Oxford i Cambridge je kao i svake godine središnja sportska manifestacija u sklopu proslave blagdana Sv. Duje. Zahvalan sam organizatorima i svim volonterima koji se iz godine u godinu susreću sa sve većim izazovima, ali nas iznova uspijevaju iznenaditi i pružiti izvanredan događaj.“

Jubilarno izdanje regate obilježit će i nastup etabliranih veslačkih imena od kojih je najzvučnije ime australca Toma Jamesa – osvajača dvaju olimpijskih zlata.

„Entuzijazam nas iz organizacije već godinama hrani entuzijazam engleskih ekipa za nastupom na Regati pa se zato vraćaju u Split već dvanaestu godinu za redom. Priča o našoj Regati se među ekipama Oxforda i Cambridgea prenosi iz godine u godinu pa ta vatra stalno gori i motivira nove mlade generacije za nastupom u Splitu.“ – istaknuo je zlatni olimpijac iz Sydneya i član organizacijskog odbora, Luka Grubor.

Najava 15. Međunarodne veslačke regate Sv. Duje iskorištena je i za svečano potpisivanje ugovora između Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog veslačkog kluba „Gusar“ u cilju unapređenja veslačkog sporta u Splitu i postizanja vrhunskih sportskih rezultata. Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Splitu, Šimun Anđelinović i predsjednik HVK Gusar, Mirko Ivančić.

„Potpisivanje ugovora sa HVK Gusar nama daje dvije mogućnosti - otvaranje prema gospodarstvu i davanje šanse našim studentima da uz praksu ojačaju klub i infrastrukturu, kao i da se kroz zajedničko učenje postigne situacija u kojoj svi dobivaju. Naše Sveučilište je napravilo jedan veliki iskorak u svojoj vidljivosti, kroz poticanje novih ideja i prijedloga kako bi se promijenile stvari u društvu. Želimo postati i perjanica akademskog sporta u kojem najbolje studente želimo zadržati u Splitu omogućivši im razvijanje dualnih karijera kroz koje mogu studirati i baviti se sportom. “ – rekao je rektor Anđelinović.

Inače, 2016. godina je posebna godina za akademski sport jer se održavaju Europske sveučilišne igre, koje će ostaviti trag u infrastrukturnom i sportskom smislu te utkati temelje budućem razvoju akademskog sporta u Hrvatskoj i Europi, u čemu je svakako nezaobilazna uloga upravo regate Sv. Duje.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave