Burno šahovsko finale

Puljani najveće šahovsko iznenađenje, Zagrepčanke osvojile turnir studentica

Šahistice Sveučilišta u Zagrebu i šahisti iz Pule uzeli su ono glavno na završnici UniSporta. Zagrebačke studentice došle su do naslova s dva boda prednosti pred Osječankama, dok su muški kolege završili na prvom mjestu, ispred drugoplasiranih Zagrepčana.

Na trećem mjestu među šahisticama završile su studentice Veleučilišta VERN, dok su treći u konkurenciji šahista bili Zadrani.

Pulski natjecatelji bili su veliko iznenađenje, s obzirom na to da ih prije nastupa u Poreču nitko od konkurenata nije računao na njih. Odlučujućom se pokazala partija između Zagrepčana i Puljana, koja je pripala novim prvacima, a rasplet je komentirao izbornik zagrebačke ekipe i tehnički rukovodioc natjecanja ekipe Svučilišta u Zagrebu, Josip Bandura: „Nitko od ekipa kada su međusobno razgovarali nije računao na Puljane, a na kraju se odlučujuća partija igrala između Puljana i Zagrepčana.“

Šahistice Zagreba opravdale su ulogu favorita u svojoj konkurenciji. Kako je opisala Karolina Matejak, članica pobjedničke ekipe, ta konkurencija bila je pravo prijateljsko društvo. Nastupale su igračice koje se znaju od djetinjstva, a spojila su ih upravo šahovska natjecanja. „Ovo je finale odlična prilika da vidim ljude koje rijetko viđam, a znamo se odmalena“, dodala je Matejak, dvostruka državna prvakinja u šahu.

Idući veliki izazov za natjecatelje u šahu bit će Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci sljedeće godine. Izbornik zagrebačke sveučilišne ekipe i tehnički rukovoditelj natjecanja, Josip Bandura, kaže kako je za sudjelovanje na Europskim igrama važna dobra priprema i dodaje kako bi uz kvalitetnu pripremu mogli biti favoriti. Bandura je pozitivno ocijenio sportski duh na natjecanju i „fair play“ među igračima u Poreču.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave