Oxford dominirao u Splitu

Veslački vikend u Splitu, kojega je omogućilo 14. Izdanje Međunarodne veslačke regate Sv. Duje, završio je premoćnom pobjedom Sveučilišta Oxford. Po prvi puta su osvojili prva mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji na sveučilišnoj utrci osmeraca, kao i pobjedu na utrci legendi. U muškoj i ženskoj konkurenciji Oxford je slavio ispred drugoplasiranog Cambridgea, a treća su mjesta pripala Hamburgu u ženskoj te Sveučilištu u Zagrebu u muškoj konkurenciji.

„Istina je da je Oxford danas i jučer pobijedio, ali na ovoj utrci najveći su pobjednici veslanje i grad Split, čiji građani svake godine naprave atmosferu koju samo Split može napraviti. Što reći nego zahvaliti svima i pozvati vas dogodine na 15. Regatu Sv. Duje“ – izjavio je Luka Grubor, olimpijac i jedan od najtrofejnijih predstavnika Oxforda.

Jedanaesti uzastopni revanš najslavnije i najstarije svjetske veslačke regate – The Boat Racea – upriličen je u sklopu utrke sveučilišnih osmeraca, koja se održala na regatnoj stazi u  Spinutu 9. svibnja. Osim ekipa Oxforda i Cambridgea, na njoj su sudjelovale ekipe brojnih drugih slavnih europskih veslačkih sveučilišta poput nizozemskog Leidena, njemačkog Aachena, poljskog Wroclawa, Budimpešte, kao i veslača iz regije, Hrvatske te naravno domaćina – Sveučilišta u Splitu

„Sretni smo i počašćeni da smo ove godine dobili poziv za sudjelovanje na ovoj prestižnoj regati. Split je jedan od europskih i svjetskih centara sveučilišnog veslanja, a naš dolazak je potvrda da radimo dobar posao..“ – rekli su veslači iz Leidena, kojeg krasi stoljetna veslačka tradicija.

Regata je u Split privukla različite uglednike pa tako i predsjednika Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA), Adama Roczeka, kojega su ugostili gradonačelnik i predstavnici Gradskog vijeća grada Splita, a posjetio je i kampus Sveučilišta u Splitu, gdje je s predstavnicima Sveučilišta razgovarao o perspektivama razvoja sveučilišnog sporta u Splitu i Hrvatskoj. Osim toga, prisustvovao je i ceremoniji otvorenja Regate u Kašteletu galerije Meštrović, a iskoristio je priliku i za obilazak svih znamenitosti grada pod Marjanom.

Međunarodna veslačka regata Sv. Duje odvija se u sklopu proslava dana grada Splita, a na njoj iz godine u godinu, Split uspijeva svojim građanima i gostima prenijeti ugođaj s Temze i slavnoga The Boat Racea.

 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave