Regata Sveti Duje okupila europska i svjetska sveučilišta u srcu Splita

Mjesec svibanj već tradicionalno u sveučilišnom sportskom kalendaru bilježi Regatu Sveti Duje. Međunarodno veslačko natjecanje koje već više od dva desetljeća u gradu podno Marjana okuplja sveučilišnu elitu, ove je godine nadmašilo sva očekivanja pa čak i vremenske (ne)prilike. Od 12. do 14. svibnja, splitsko Sveučilište bilo je u centru zbivanja, a cvit Mediterana je postao prava studentska metropola.

Uz dobro poznate britanske ekipe Oxforda, Cambridge-a i Imperiala, dugogodišnji sudionici ove Regate su i sljedeća Sveučilišta: Aachen, Jagiellonian, Beograd, Zagreb, Dubrovnik i Lavoslav Ružička (Vukovar). Posebnu ulogu uvijek igra Sveučilište u Splitu, izvrstan domaćin koji se osim na regatnom polju, iznimno iskazao i u drugim segmentima ove Regate, od društvenog do kulturnog aspekta. Stoga, sve pohvale idu našem lokalnom Sveučilištu na čelu s rektorom, prof.dr.sc. Draganom Ljutićem koji je i ove godine, uz prof. Željka Domazeta svečano otvorio Regatu. Da Regata gradi mostove između različitih sveučilišta, kultura i tradicija, baš kao i da se dobar glas daleko čuje, pokazuje povijesni dolazak azijske i afričke sveučilišne ekipe. Naime, po prvi put na Regati je sudjelovalo Sveučilište u Johannesburgu,odnosno predstavnici korejskog Sveučilišta.

Subota, 13. svibnja, pokazala je svu raskoš studentskog sporta, jednog od ključnih sastavnica našeg Sveučilišta. Na regatnom polju u Spinutu, okupio se rekordan broj posada, njih više od 20 u ženskoj i muškoj konkurenciji. Upravo to je najbolji pokazatelj vrijednosti sveučilišnog sporta, baš kao i Regate Sveti Duje. Duplu pobjedu odnijeli su Britanci, s obzirom na trijumf posade osmeraca Oxforda u ženskoj i u muškoj konkurenciij. Drugo mjesto, također je dvostruko pripalo Britancima jer zauzeli su ga osmerci Cambridgea kod veslača i kod veslačica. Odlična ženska posada osmerca Sveučilišta u Splitu okitila se brončanim odličjem i jedina je hrvatska ekipa koja se popela na postolje što je zaista fantastično postignuće. Vrijedi istaknuti da su ekipe Oxforda u Splitu na najbolji mogući način uzvratile Cambridge-u, čije su posade slavile na nedavno održanom Boat race-u na rijeci Temzi u Londonu.

Vrhunac regate u iznimnim uvjetima kad bi mnogi s razlogom odustali, uslijedio je završnog dana, u nedjelju 14. svibnja. U skrovitoj atmosferi splitske lučice u Spinutu podno, unatoč jakoj lebićadi i neodlučnom nebu koji su trke s tradicionalne pozornice na Rivi premjestili u akvatorijveslačkog kluba Gusar, želja i snaga svih aktera uključenih u Regatu, još jednom su pobijedili vremenske (ne)prilike pa tako spektakl nije izostao. Glavnu ulogu u dvije revijalne utrke imala su tri europska sveučilišta: Oxford, Cambridge i domaćini, Sveučilište u Splitu te predstavnici afričkih, azijskih i europskih sveučilišta. Utrka legendi uslijedila je kao kruna veslačkih nadmetanja u Splitu, a vesla su ukrstile legende Oxforda, Cambridgea i Splita.

Kulisom završnog dana Regate dominirali su nesvakidašnji prizori valovitog mora uz šum vjetra i šušur svih zaljubljenika u veslanje kojima je ova manifestacija ponovno ponudila jedinstven i nezaboravan doživljaj. U prvoj revijalnoj trci, slavio je Imperial, dok je u interkontinentalnoj trci pobjedu odnio osmerac Oxforda. Već tradicionalno, Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita u čijim čamcima leže brojne olimpijske, svjetske i europske medalje, privukla je alumnije i danas uspješne poslovne ljude, ali u srcu veslače, da ponovno uskoče u čamac, zaveslaju i prisjete se slavnih i nezaboravnih uspomena. Ponovno, pobjedu je odnio Oxford. 

Šarolik mozaik Regate Sveti Duje uz veslačke trke, već treću godinu zaredom obuhvaća MeetUp Lessons from the boat, a ove godine na temu Sporta i medicine, s posebnim naglaskom na studentsku populaciju medicinara, pričao je Jan Herzog. Ove godine, održana je i sjednica izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA).

Još jednom se pokazalo da je Regata Sveti Duje manifestacija koja izdvaja Split od drugih gradova te ga na specifičan način pozicionira na turističkoj mapi svijeta. U ulozi organizatora ovog međunarodnog događaja, bili su: Sveučilište u Splitu, Splitski sveučilišni sportski savez, Veslački savez Dalmacije, Hrvatski veslački klub Gusar i Hrvatski akademski sportski savez. Kao pokrovitelje, ističemo Grad Split, Hrvatsku ratnu mornaricu i županiju Splitsko – dalmatinsku. Zlatni sponzor je OTP banka s kojom je Regata na ovogodišnjem izdanju proslavila punoljetnost, odnosno 18. rođendan međusobne suradnje. Hoteli Amphora i Atriumiz Safir branda, zaslužni su pak, za vrhunski smještaj sudionika 21. Međunarodne veslačke regate Sveti Duje.

Jedino hrvatsko, usudili bismo napisati i europsko sveučilište koje je okupilo ovako zavidan broj veslačkih legendi, alumnija i studenata jest splitsko. To i ne čudi ako znamo da je studentski sport jedan od ključnih brandova našeg Sveučilišta koje svakim danom, postavlja standarde sve više.  Regata je još jednom stavila pečat na svoje iskonske temelje te ponosno i časno, u svoju povijest upisala nove stranice, veslali smo zajedno 21. put. Ambicije su i dalje postojane pa s nestrpljenjem očekujemo vidjeti što nam budućnost nosi.
Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave