Hrvatski akademski sportski savez u kandidaturi za Europske sveučilišne igre 2028

Hrvatski akademski sportski savez, u partnerstvu sa Sveučilištem u Splitu i Splitskim sveučilišnim sportskim savezom, započeo je proces dobivanja domaćinstva Europskih sveučilišnih sportskih igara 2028! 

Dolazak ove prestižne sportske priredbe u Split dogodio bi se 12 godina nakon održavanja trećeg izdanja ovog natjecanja u Zagrebu i Rijeci 2016. godine te zasigurno ostavio dubok i pozitivan trag na studentsku infrastrukturu i daljnji razvoj studentskog sporta u gradu pod Marjanom.

Uz Split, službeni kandidati za izdanje EUG 2028 su Manisa (Turska) te Granada (Španjolska), a potencijalnim domaćinstvom i jedni i drugi žele obilježiti velike obljetnice njihovih Sveučilišta. Nakon službene prijave, prva prilika za predstavljanje i promociju bila je EUSA Generalna skupština u Kusadasiju, na kojoj su se sastali članovi Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU) te predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza i ostalih sveučilišnih sportskih federacija u Europi.  

Delegacija Hrvatskog akademskog sportskog saveza putovala je u Tursku u najjačem sastavu sa predsjednikom HASS-a i prvi dopredsjednikom EUSA-e Harisom Pavletićem, prvim dopredsjednikom Tonijem Gamulinom, sportskom direktoricom Jelenom Matešić te glavnim tajnikom Nikolom Vincetićem. Tamo su se sastali sa predstavnicima EUSA-e kako bi prezentirala sve prednosti Splita kao buduće lokacije EUG-a 2028. Grad Split, s bogatom povijesti, prepoznatljivom kulturom i predivnim obalom, idealno je mjesto za održavanje ovako važnog sportskog događanja. Sportska infrastruktura zadovoljava najviše standarde, dok se prirodne ljepote Jadrana protežu neposredno izvan sportskih terena. Osim toga, Hrvatska, a posebice Split, imaju iskustvo u organizaciji sportskih događanja na najvišoj razini te stvaranja naslijeđa za iduće generacije.

Stvaranje naslijeđa jedna je od najjačih vrlina Splitskog sveučilišnog sportskog saveza. Prije točno 10 godina u Splitu je organizirano Europsko prvenstvo u košarci kada je u potpunosti izgrađen Studentski dom Franjo Tuđman. Gripe-Žnjan-Poljud još uvijek pamte studentski spektakl iz 2017. godine, kada su u Splitu gostovala tri europska prvenstva - u košarci 3x3, odbojci na pijesku i sportskom penjanju. Tada je za ove potrebe na Poljudu izgrađena stijena za sportsko penjanje, koja je sve ove godine ostala u naslijeđe svim studentima i građanima Splita. I minulog ljeta Gripe i Poljud bili su u transformirani u novo ruho Europskog sveučilišnog futsal prvenstva, a šlag na tortu prvenstva osladila je brončana medalja splitskih studenta. UniSport Team, kako se od milja naziva skupina stručnjaka za sportski i event menadžment, osim studentskih natjecanja zaslužna je i za EHF Europsko rukometno prvenstvo 2018., Europsko prvenstvo u vaterpolu 2022. godine te brojna druga.

Projekt EUG 2028 također donosi izvanredne prilike za razvoj studentskog sporta i promociju sportskih vrijednosti među mladima. Akademska zajednica ima veliku ulogu u oblikovanju budućnosti, i sport je sredstvo kroz koje se učimo timskom radu, fer-pleju, upornosti i poštovanju. 

Uz podršku Sveučilišta u Splitu, Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, lokalnih sportskih saveza i visokoškolskih institucija, želja nam je pružiti još nezaboravnije iskustvo nego što je to bilo 2016. godine, dok istovremeno promoviramo zdrav način života, nove ideje, suradnje i akademsku izvrsnost. 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave