Hrvatski akademski sportski savez dio DiscoverU projekta

Osim sportskog dijela, EUSA Winter (Europsko sveučilišno prvenstvo u zimskim sportovima) sastojao se i od edukativnog dijela i radnog dijela EUSA Forum te lansiranja projekta DiscoverU.

Trogodišnji projekt DiscoverU za cilj ima poboljšati mogućnost sporta i tjelesne aktivnosti za studente u visokom obrazovanju, tema kojom se u Hrvatskom akademskog sportskom savezu već neko vrijeme ozbiljno bavimo kroz UniSport Health rekreacije. Ne čudi stoga da je HASS jedan od partnera projektu te smo tijekom EUSA Winter prvenstva 20. prosinca sudjelovali u početnom sastanku.

Sastanak je započeo dobrodošlicom glavnog voditelja projekta Andreja Pišla i potpredsjednika EUSA Joerga Foerstera, nakon čega su predstavljeni EUSA Institut, European Athlete as Student (EAS) – mreža pojedinaca okupljena oko dualnih karijera koju je predstavila predsjednica Laura Capranica, spomenuvši važnost suradnje i podrške sportašima i sportskim profesionalcima s dualnim karijerama. Hrvatski akademski sportski savez i njegove aktivnosti predstavila je Ilona Matijević, Sveučilišnu sportsku asocijaciju Poljske predstavila je Marianna Pikul, Mađarski sveučilišni sportski savez predstavio je Szabolc Biro, ujedno i jedna od ključnih osoba organizacije EUG 2024 u Debrecenu i Miškolcu, a predstavljanje partnera završilo je izlaganjem Francisa Ciriannija, koji podijelio više informacija o Sveučilištu u Salernu i EUG 2026 koji ih očekuje za nešto više od dvije godine. 

Uvodni sastanak zaključen je jasno definiranim projektim planom, rokovima i obavezama, a svako od sudionika dobio je svoju ulogu i odgovornosti. Iduće su u planu online sastanci, nakon čega će partneri biti dio znanstvene konferencije u Hrvatskoj.

Sam projekt vezan je uz studentsku populaciju promovirajući i podržavajući dualne karijere u visokom obrazovanju, a to će biti moguće razmjenom primjera dobre prakse, usvajanjem novih znanja i informacija te provedbom sportskih i obrazovnih aktivnosti. Projekt vodi EUSA institut, a osim EUSA-e uključeni su i EAS (European Athlete as Student network) te nacionalni sveučilišni sportski savezi iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, kao i Sveučilište u Salernu.  

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave