Otvorene prijave za FVLA 2024.!

UniSport ViLA, akademija Hrvatskog akademskog sportskog saveza prati nit vodilju svjetske sveučilišne sportske asocijacije FISU Students Ambassadors te Volunteer Leadership Academy (FVLA), na kojoj naši predstavnici svake godine sudjeluju od njegova začetka 2017. godine. Ivana Aničić, Anja Gelo, Zrinka Tabain, Ema Đurić, Zrinka Vuković, Helena Herc i najsvježija Ivana Prkić prošle su FISU program u tih 7 godina postojanja, a predstavnika tražimo i ove godine.

Što je FISU Volunteer Leadership Academy (FVLA)?

FVLA je jedan od ključnih edukacijskih događaja međunarodnog sporta i volonterskog pokreta, dizajniran da pruži perspektivnim liderima niz predavanja i seminara o međunarodnom sveučilišnom sportu i načinu upravljanja volonterskim programima, s ciljem njihove primjene u nacionalnim (NUSF) ili kontinentalnim (CUSF) sveučilišnim sportskim federacijama. Usko vezano za FVLA, FISU provodi i FISU ambassador program kojemu je cilj povećati uključenost studenata sveučilišta u FISU aktivnosti i evente radi promicanja studentskog sporta i vrijednosti koje dolaze uz njega. Nakon završene akademije polaznici su prepoznati FISU studenti-ambasadori, čija je uloga da predstavljaju svoju državu na svjetskoj razini, promiču studentski sport i budu poveznica između Međunarodne sveučilišne sportske federacije i studentskih zajednica u državi iz koje dolaze. Studenti izrađuju svoj akcijski plan uz suradnju sa svojim nacionalnim (NUSF) ili kontinentalnim (CUSF) sveučilišnim sportskim federacijama, te planiraju i provode relevantne i specifične aktivnosti za podržavanje razvoja sveučilišnog sporta u svojoj domovini ili na svom kontinentu.

Ivana Prkić posljednja je studentica-ambasadorica i polaznica FISU volonterske & leadership akademije iz Hrvatske, a kako je izgledalo njeno iskustvo pročitajte u našem intervju. 

 

FISU Volunteer Leadership Academy (FVLA) će se ove godine održati u dva termina

Uvodna sesija: 24. lipnja 2024. (online)

Glavna sesija: 13. i 14. rujna 2024. (online)

Program nudi studentima jedinstvenu priliku da se aktivno uključe u promociju sporta i zdravog načina života, te da stvore kontakte sa studentima iz cijelog svijeta.

Kao ambasador, student je dužan pohađati FISU akademiju te sudjelovati u svim aktivnostima kroz akd. god. 2024/2025., razvijati planove za promociju sporta, pomagati Hrvatskom akademskom sportskom savezu te sudjelovati u organizaciji važnih sportskih događaja. Uz sve to, ambasadori šire svijest o FISU-u i zdravom načinu života na društvenim mrežama.

Koji su uvjeti za odabir kandidata?

Kandidati za program studentskih ambasadora FISU trebaju biti aktivni studenti između 18 i 25 godina, te imati srednje ili više znanje engleskog jezika. Očekuje se od njih da su aktivni u svom sveučilištu, sudjelujući u sportskim, kulturnim i društvenim aktivnostima, te da imaju poznavanje o sveučilišnom sportu. Također, treba imati prethodno iskustvo volontiranja i biti spreman na jednogodišnju posvetu programu od rujna 2024. do rujna 2025.

Za prijavu je potrebno poslati životopis, motivacijsko pismo te idejno rješenje jednog od ponuđenih zadataka koje će se, u slučaju odabira, razviti u akcijski plan odabranog studenta za tekuću godinu na email ivana.anicic@unisport.hr do 25. ožujka 2024. godine.

Zadaci pokrivaju više tema. Potrebno je odabrati jedan te ukratko opisati svoju ideju te način provedbe ideje:

  1. Kako bi se kao student ambasador uključio u promociju FISU Word foruma, međunarodne konferencije koja se u kolovozu održava u Zagrebu u organizaciji Svjetske sveučilišne sportske federacije (reels, hashtag, objava, opis, kampanju, sve za društvene mreže je dobrodošlo) (Više o Zagreb 2024 FISU World Forum na linku)
  2. Na koji način bi kao student ambasador povezao bivše i buduće ambasadore sa akademskim sportskim savezima ili udruga u sustavu UniSporta?
  3. IDUS (Svjetski dan sveučilišnog sporta) se obilježava svake godine 20. rujna. Potrebno je osmisliti događaj kojim će se obilježiti IDUS te koji će biti pristupačan svim studentima na nekom manjem sveučilištu u Republici Hrvatskoj.
  4. Osmisliti aktivnost/i (max. 3) za provođenje UniSport Health programa kojim bi uključili što više studenata koji se ne bave sportom na nekom sveučilištu te na koji način uključiti volontere u provođenje samih aktivnosti i programa. Aktivnosti mogu biti prilagođene podneblju na kojem se nalazi pojedino sveučilište. (Više o UniSport Health na linku).

Sve nepotpune prijave neće se razmatrati.

Studenti mogu očekivati povratni odgovor u tjednu od 1. do 5. travnja 2024. godine kada će saznati jesu li odabrani za sudjelovanje na FVLA te predstavljanje Hrvatskog akademskog sportskog saveza i države Hrvatske na svjetskoj razini.

Više informacija o programu možete naći na poveznici: FISU Student Ambassadors te na instagramu @fisuambassadors.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave