Hrvatska završila 14. na FISU Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u jedrenju

FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u jedrenju završilo je jučer u Desenzanu, a novi svjetski studentski prvaci su reprezentativci Francuske. Italija odnosi srebro dok je bronca pripala studentima Singapura. 

Šesnaest timova, sastavljenih od oko devedeset jedriličara iz 14 zemalja natjecali su se u dvije flote sastavljene od osam identičnih Dolphin 81 jedrilica s novim jedrima. Među njima pet hrvatskih natjecatelja ponosno nosilo hrvatske boje. Šavar Karla, Milić Srđan, Lukačić Petra, Benazić Patrik, Perić Darija uz trenera Lukšić Antonia – bili su naša posada.

Prvog su dana prvenstva nakon uzbudljivih nastupa naši reprezentativci završili na 11. mjestu, a idučih dana pratili su ih iznimno teški uvjeti na jezeru bez vjetra, koji su donijeli B finale te konačnu 14. poziciju. 

“Konkurencija izuzetno jaka s timovima poput Francuske koji su bili favoriti od početka budući da su većina njihovog tima pobjednici prošlogodišnje seniorske svjetske trke. Osim njih, jaki su bili Talijani, Kanađani i ekipa Singapura kojoj na kraju odlazi bronca. U našoj je skupini bilo timova koji su slični nama, neki jači, neki slabiji, a mi smo neke stvari mogli odraditi puno bolje i samo su detalji odlučivali od boljeg plasmana. Uvjeti su bili iznimno teški bez vjetra, a dani dugi - kretali smo na kvalifikacije rano ujutro, cijeli dan bili na vodi i tek bi se navečer vraćali u hotel, tako da je bilo baš iscrpljujuće”, podijelila je dojmove hrvatska predstavnica Karla Šavar. 


Dakako, visok tlak i nedostatak vjetra netipični za područje predivnog talijanskog jezerskog krajolika muke su zadali ne samo sportašima već i organizacijskom odboru prvenstva. 

“Bilo je tu i pozitivnih stvari. Mi smo uživali i tim je zadovoljan. Mlađi su već pokazali zainteresiranost za sudjelovanjem na nekim idućim izdanjima i definitivno će raditi da budu bolji do tada. Drago mi je da se pokrenula priča studentskog jedrenja i nadam se da će nastaviti živjeti”, zaključuje Karla.

Natjecanje je zatvoreno ceremonijom dodjele odličja na Piazza Cappelletti i u prisustvu važnih dužnosnika. Organizator je Europska sveučilišna sportska asocijacija u suradnji s CUS-Brescia i pod pokroviteljstvom Talijanske jedriličarske federacije te Talijanskog sveučilišnog sportskog centra. 


Photo: FISU Sailing 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave