Odgođena Ljetna Univerzijada i Europske sveučilišne igre

Svjetske sveučilišne igre, popularno poznate pod nazivom Univerzijada, ove su se godine trebale održati u kineskom gradu Chengduu od 18. do 29. kolovoza, međutim odlukom Izvršnoga odbora Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU) i Lokalnog organizacijskog odbora, Igre su odgođene za 2022. godinu.

Hrvatski akademski sportski savez, odnosno hrvatski studentski sportski reprezentativci, trebali su u Kini nastupiti u najvećoj delegaciji do sada (izuzev 1987. godine kada je Zagreb bio domaćin Univerzijadi, op.a.). Boje Lijepe naše na drugom najvećem globalnom višesportskom događaju nakon Olimpijskih igara, trebali su braniti predstavnici u dvama ekipnim sportovima – muškoj i ženskoj košarci te vaterpolu u muškoj konkurenciji. Uz ekipne, Hrvatska je trebala nastupiti i u individualnim sportovima, kao što su teakwondo, judo, streljaštvo, plivanje, tenis i atletika.
„Ostvarena je iznimno dobra suradnja s Hrvatskim košarkaškim savezom i Hrvatskim vaterpolo savezom kojima su Svjetske sveučilišne igre trebale biti test-događaj za njihova europska prvenstva koja se održavaju ove i iduće godine. Sukladno odgodi Univerzijade, krenuli smo u realizaciju projekta za iduću godinu te već pregovaramo s istim tim savezima o sudjelovanju na Igrama 2022." – rekao je sportski direktor Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Nikola Vincetić. Osim svjetske Univerzijade, s obzirom na ovu promjenu, iduće će se godine održavati i Svjetska sveučilišna prvenstva (Univerzijade i svjetska prvenstva inače se nikad ne odvijaju u istoj godini, op.a.). „Jedan od prioriteta na razini svjetskih prvenstava, za HASS je svakako futsal, kako na nacionalnoj razini u okviru UniSport HR lige, tako i na međunarodnom nivou, kroz trajni razvoj hrvatske studentske futsal reprezentacije. Sukladno tome, uskoro krećemo u pokretanje suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom, a u planu je da se do kraja ove godine održe dva kampa za naše futsal reprezentativce kako bi sljedeće godine izborili što bolji plasman na Svjetskom sveučilišnom futsal prvenstvu, koje će se, jednako kao i Univerzijada, održati u Kini." – dodao je Vincetić.

Odgođene i Europske sveučilišne igre

Uz svjetske, odgođene su i Europske sveučilišne igre, sukladno odluci Lokalnog organizacijskog odbora u Beogradu. Novi datum održavanja Igara, koje su se inicijalno, po redovitom rasporedu, trebale održati prošle, 2020. godine, još uvijek nije poznat.
Na igrama u Beogradu trebao je nastupiti najveći broj hrvatskih predstavnika nakon naših Igara koje su održane 2016. u Zagrebu i Rijeci, a zahvaljujući kojima su obnovljeni studentski smještajni kapaciteti u studentskim naseljima „Stjepan Radić" i „Cvjetno naselje" u Zagrebu, odnosno izgrađen studentski dom na riječkom kampusu. Samo sa Sveučilišta u Zagrebu, tako su na petim Europskim sveučilišnim igrama trebala nastupiti 143 sportaša i to u futsalu (ž), košarci (m), košarci 3x3, rukometu na pijesku, odbojci na pijesku, stolnom tenisu, tenisu (ž), badmintonu, karateu, taekwondou, judu, kickboxingu i veslanju. Druga najveća hrvatska delegacija na tom događaju trebala je biti sa Sveučilišta u Splitu, koje je planiralo nastup ukupno 64 predstavnika i to u nogometu (m), košarci (ž), košarci 3x3 (m), veslanju (m), karateu, taekwondou, kickboxingu i judu.

Međunarodna veslačka regata Sveti Duje u rujnu umjesto u svibnju
Uz ove dvije spomenute svjetske smotre, u Hrvatskoj je odgođeno održavanje tradicionalne Međunarodne veslačke regate „Sveti Duje", koja se već dva desetljeća odvija u okviru proslave Dana grada Splita, a koja redovito okuplja ponajbolje europske studentske osmerce, od čega se ističe redovito sudjelovanje predstavnika sveučilišta Oxford i Cambridge. Zbog epidemiološke situacije, Regata je prošle godine otkazana, a ove godine se njeno održavanje planira u mjesecu rujnu.
„Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i cijeloj Europi je takva da nam nije ostavila mnogo izbora. Regatu smo planirali održati poštujući sve mjere prilagodbom sustava "bubble" koji se pokazao dobrim rješenjem u nekolicini sportskih natjecanja. Ipak, uspješno održavanje ove regate uvelike ovisi o mogućnosti dolaska sveučilišnih posada zrakoplovom u Hrvatsku, a zračna povezanost Hrvatske s ostatkom Europe je loša u ovo vrijeme epidemije. Prije korone je Uskrs značio početak turističke sezone i uvođenje novih letova za Split. Sada je drugačije. Osmerci dolaze iz više od deset europskih zemalja i ne bi bilo moguće da svi dođu u Split u vrijeme održavanja regate pa smo odlučili regatu prebaciti za rujan. Tradicija i veličina ove regate ne dozvoljava da se održi u krnjem izdanju. Svjesni smo koliko ova regata znači sveučilišnim osmercima i znamo da im je gušt sudjelovati na ovoj regati ne samo zbog ljepote Splita, već i zbog jake konkurencije." – rekao je Luka Grubor, legenda Oxforda, zlatni olimpijac britanskog osmerca iz Sydneya i član organizacijskog odbora Međunarodne veslačke regate Sveti Duje.

Izvor: Universitas, hrvatske sveučilišne novine, br. 138, www.universitas-portal.hr/">https://www.universitas-portal.hr/
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave