Europska sveučilišna prvenstva 2019: Dvadeset i četiri odličja za Hrvatsku, od čega čak 18 za Zagreb

USPJEŠAN NASTUP HRVATSKIH EKIPA NA EUROPSKIM SVEUČILIŠNIM PRVENSTVIMA 2019

U svijetu sveučilišnog sporta, naparne godine rezervirane su za održavanje europskih sveučilišnih prvenstava i Univerzijada, dok se parnim godinama održavaju svjetska sveučilišna prvenstva i Europske sveučilišne igre. Stoga su ovoga ljeta, širom Starog kontinenta, od lipnja do kolovoza, održavana prvenstva u dvadesetak sportova, na kojima su sudjelovali reprezentativci brojnih europskih sveučilišta. Zagreb je bio domaćin dvama takvim događajima – prvenstvu u rukometu na pijesku i prvenstvima u borilačkim sportovima, a ostala su nadmetanja održavana u Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj.

Studentima iz cijele Europe, u nadmetanjima za titulu kontinentalnog prvaka, pridružile su se, naravno i hrvatske ekipe, od čega se ističe uspjeh naših šest visokoškolskih institucija, čiji su se predstavnici okitili odličjima, donijevši tako Hrvatskoj dvadeset i tri titule europskog sveučilišnog prvaka.

U prvom je planu pritom značajan rezultat reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu, koje su na ovogodišnjim prvenstvima osvojile čak osamnaest medalja, što naše najveće sveučilište pozicionira na čelno mjesto u Europi ove godine po broju osvojenih titula prvaka. Zagrebački studenti osvojili su zlato u rukometu na pijesku, dok su još četiri najsjajnija odličja izborena u karateu. Srebrom su se okitili veslači, stolnotenisačice, kao i predstavnici u kickboxingu (2), taekwondou (2) i karateu, a brončana odličja za Zagreb osvojena su također u rukometu na pijesku i stolnom tenisu, kao i taekwondou (3) te judu.

Odbojkaški tereni bili su sretni za Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, čiji su reprezentativci osvojili titulu viceprvaka Europe, dok su predstavnice Sveučilišta u Rijeci na istom natjecanju osvojile brončanu medalju.

Preostala tri odličja za naše ekipe osvojena su na Europskim sveučilišnim prvenstvima u borilačkim sportovima, gdje su Zdravstveno veleučilište u Zagrebu i Veleučilište u Šibeniku osvojili po srebro u kicboxingu, dok je Sveučilište u Splitu osvojilo broncu u taekwondou.

Zaključak je to ovogodišnjeg sveučilišnog sportskog ljeta, koje je obuhvatilo završnicu nacionalnih prvenstava, nastup na 30. Ljetnoj Univerzijadi u Napulju, sudjelovanje na europskim sveučilišnim prvenstvima te domaćinstvo dvama prvenstvima u Zagrebu.

Ostvareni rezultati na svim poljima dodatna su potvrda razvoju sveučilišnog sporta u Hrvatskoj i našim većim sveučilišnim središtima, a povjerenje Europske sveučilišne sportske organizacije u dodjeli domaćinstava, ponajbolji je dokaz ugledu koji hrvatski sveučilišni sportski sustav uživa na međunarodnoj razini.

Sportska sezona akademske godine 2018./2019. završava idući vikend održavanjem preostalih UniSport HR državnih sveučilišnih prvenstava – onih u košarci 3x3, odbojci na pijesku, stolnom tenisu i badmintonu, nakon čega se aktivnosti usmjeravaju prema nadolazećoj godini i novim izazovima na sveučilišnim sportskim borilištima.

Pregled osvojenih odličja (EUSA službena statistika): https://results.eusa.eu/index.php?page=medals&event=

Izvor: Universitas - Hrvatske sveučilišne novine br. 117 (http://www.unizg.hr/novosti-i-press/universitas/)


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave