EUG2022: Rukomet na pijesku s dva zlata nadmašio uspjeh iz 2019. godine

Rukometašice i rukometaši na pijeksu Sveučilišta u Zagrebu osvojili su duplu titulu na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu te tako nadmašili zlato i broncu iz 2019., kada se povijesno prvo Europsko sveučilišno prvenstvo u rukometu na pijesku održavalo upravo u Zagrebu.


Bez podcjenjivanja bilo kojem protivniku u ovom sportu, UNIZG su studentice i studentina Europske sveučilište igre u Lodz po zlato. Povijesno izdanje Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu na pijesku iz 2019. godine i dalje pamtimo po dvije medalje na domaćem terenu u Zagrebu -  zlatnim pjeskašima i brončanim pjeskašicama. Ne samo to, već večer pred početak natjecanja pričamo s izbornikom juniorske reprezentacije Hrvatske, a ujedno i sveučilišnim trenerom u Lodzu Stjepanom Babićem, koji nabraja kako Hrvatska u ovom sportu ima svjetsko seniorsko zlato, zlato sa Svjetskih igara Birmingham (USA), zlato s Mediteranskih igara te svjetsko i europsko juniorsko zlato... Stoga ovakvo smupouzdanje i sportska drskost nisu bahati, jer na kraju krajeva, rukomet je u Hrvatskoj više od sporta. 

Da stvar bude bolja, gotovo savršeni turnir, sa samo jednim izgubljenim setom i bez poraza, odigrali su studenti do europske krune. U prve dvije utakmcie glatko su protiv Ozyegin sveučilišta u Turskoj i Tehnološkog instituta iz Njemačke što ih je kao prvoplasirane skupine B plasiralo u drugu fazu natjecanja, među četiri najbolje ekipe. Tamo su se nanizale pobjede protiv Sveučilišta u Kölnu (2:1) i Sumy State sveučilišta iz Ukrajine (2:0), nad kojim su još jednom slavili u polufinalu, a onda kao šećer na kraju pobjeda 2:0 i osveta za jedini izgubljeni set na natjecanju protiv Sveučilišta u Kölnu za europsko sveučilišno zlato. 

Impresivno, no možda je čak impresivniji uspjeh njihovih kolegica. Prvi dan i prve dvije utakmice skupine započele su s pobjedama protiv Tehničkog sveučilišta u Lodzu i Sveučilišta Goettinghen 2:0. Sve po planu i dogovoru. Sudbina je htjela da posljednja utakmica skupine, i ona najjača, bude ujedno treća u danu, kada je umor već prevladao i kada nije bilo dovoljno snage za još jednu pobjedu. Predstavnice Karoli Gaspar sveučilišta iz Mađarske bolje su bile tek nakon rezultata 1:1 u setovima i raspucavanja (8:6), predstavljajući ozbiljnog kandidata u borbi za zlato. Na kraju se to pokazalo i istinitim. Posljednju prepreku pred finale u vidu studentica Tehničkog sveučilišta u Lodzu, djevojke iz Zagreba svladale su s 2:0, a isto tako Mađarice protivnice s Sveučilišta u Goettinghenu. 


Finale - triler utakmica. Dvije najatraktivnije ekipe na turniru (mislimo u igračkom smislu), s istim ciljem - popeti se na najviši tron. Prvi su set Mađarice krenule silovito i odlučno kao da su one ‘te’. I u drugom su setu su došle do ranog vodstva od dva poena prednosti kojeg dugo čuvaju, a onda i povećavaju na 12:8. Taman kad su mislile da je ubrzo kraj, bude Zagrepčanke. Taman kad je trebalo, reklo bi se. Prvi put su uhvatile priključak na 14:14, a onda u igri lovice stizale sve do 20:20 kada konačno prelaze u vodstvo. Posljednju nadu za ekipu iz Mađarske ulio je pogodak za 23:22, a onda fantastična Barbara Brdovčak pogotkom spašava drugi set. Uslijedila su raspucavanja u kojima su se naše djevojke potpuno opustile nošene navijanjima publike za slavlje 7:4 i europsku sveučilišnu titulu!

“Iako smo u prvom setu finala odigrali loše, djevojke su u drugom sve nadoknadile. Ušle su u igru spremne dati sve od sebe i u tih 10min to su i uspjele. Dogovor je bio zaboraviti prvi dio i pojačati obranu, čega smo se i držale te u neizvjesnoj završnici zabile taj jedan gol više koji nam je bio potreban za raspucavanje. Tada su golmanice vrhunski odradile svoj posao - Lena Dunderović ‘skinula’ je dvije lopte, a Iva Ivčić preuzela dodavanje na sebe da pogodi s gola na gol. Međutim, sve su dale svoj maksimum, i u napadu i u obrani, skupile glavu i igrale želju za osvajanjem zlatne medalje na Europskim sveučilišnim igrama”, podijelila je trenerica djevojaka Lucija Kelava. 

Posjetite GALERIJU sa svim fotografijama iz Lodza. 


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave